Skip to main content

Kosova: Priştine

Priştine, Balkanlarda yer alan Kosova’nın başkentidir. İstanbul’dan direkt uçuş ile 1 saat 35 dakikada Priştine’ye gitmek mümkündür. Priştine, İstanbul’a göre 1 saat geride GMT+2 saat diliminde yer alıyor.

Kosova 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Sırbistan, Kosova’nın bağımsızlığını tanımamış ve hala Kosova’yı kendi topraklarının bir parçası olarak görmektedir. Dolayısıyla Sırbistan’dan Kosova’ya giriş yapabilirsiniz fakat Kosava’dan Sırbistan’a giriş yapamazsınız. Bu sebeple geziye Kosova’dan başlayacaksanız Sırbistan’a girmeden diğer komşu ülkelerden birine giriş yapmanız gerekir. Haritadan da görüleceği gibi Kosova’yı gezdikten sonra diğer Balkan ülkelerini gezip daha sonra Sırbistan’a gidebilirsiniz.

Priştine’ye Ne Zaman Gidilir?

Biz 5 Nisan 2024 tarihinde gittik yani nisandan itibaren gitmek için güzel zamanlar diyebiliriz. T-shirt ve kot ceket giyerek dolaşmıştım. Sabahın çok erken saatleri ile akşam geç saatler çok soğuk olmuştu. Onun haricinde gün içindeki hava gayet güzeldi. Nisan ayından ekim ayına kadar gidilebilir. Diğer aylar çok soğuk olacağı için keyifli bir gezi olmayabilir. Yaz aylarında da çok sıcak olacağı için bahar aylarının en uygun vakitler olacağını düşünüyorum. Sıcakta terleyerek gezmek insanı mutlu etmez gibi 😊

Priştine’de Nerede Kalınır?

Priştine’de konaklama yeri ararken Booking üzerinden araştırma yaptık. Genelde Agoda daha uygun olduğu için Agoda’da yer alan otelleri tercih ettik.

Konaklama için çok fazla seçenek mevcut. Bütçenize göre konaklama yerlerini ayarlayabilirsiniz. Biz Agoda sitesi üzerinden otogara yürüme mesafesinde yer alan otelde ödeme yapabileceğimiz bir yer tercih ettik. Geceliği 25 Euro’ydu. Konaklayacağımız yerde ödememizi gerçekleştirdik.

Priştine’de Ulaşım

Şehir içi ulaşımı kullanmak için Google haritalarda gitmek istediğimiz yeri seçtiğimizde ulaşım bilgisini bize adım adım gösteriyor. Böylece gitmek istediğimiz yere hangi otobüsle gidileceğine Google haritalardan bakarak bulduk.

Yol ücretine 2024 yılı için 0,50 cent verdik. Otobüsün içinde görevliler oluyor parayı onlara vermiştik.

Kosova Para Birimi

Kosova’nın para birimi Euro’dur.

Priştine’de Kaç Gün Kalınır

Doğruyu söylemek gerekirse gelmesem de olurmuş dediğim bir şehirdi. Sadece şehir içi gezilecekse 2 saatte bile bitebilecek şehir. Germia Park’a gitmek isterseniz o biraz vakit alacağı için 5 saat diyebilirim. Priştine için 1 gün kesinlikle fazla gelecektir. İmkan varsa Priştine gezildikten sonra Prizren’e gidilirse daha verimli bir gezi rotası olacaktır. Prizren’e gitmedim ama Prizren daha güzel görünüyordu.

Priştine’de Yemek

Balkanların genelinde tatmanız gereken lezzetler aynı: Ćevapi (köfte), burek (börek), şopska(salata) vb.

Biz nerede yemek yiyeceğimize Google’a ‘Priştine yemek’ yazarak en yüksek puanı ve en iyi yorumları alan yerde yemeğe karar verdik.

Qebaptore Gjakova e vjeter adlı restoranda görselde yer alan köfteleri sipariş ettik ve Balkanlar’daki her ülkede köfte yedim ama buradaki yediğim en güzel köfteydi.

*pljeskavica bütün halde yer alan köfte, altında kaymak yer alıyor.

*qofte de normal bildiğimiz köfte altında kaymak yer alıyor. Tekrar gitsem bunu tercih ederim kesinlikle tadı çok güzeldi!

Yanına da ayran tercih ettik. Ayranları yoğurtun biraz daha sıvı hali gibi ama tadı güzel.

Ekmeklerinin içinde de tereyağı vardı ve hafif tuz serpmişlerdi. O da lezzetliydi.

Köftelerin yanında salataları ikram olarak getiriyorlar.

Bu siparişimiz için 12 € ödemiştik. Gayet makul 🙂

Pritine’de Gezilecek Yerler

Priştine küçük bir şehir. Bu şehre giderken bence çok beklentiniz olmasın. Biz şehri yürüyerek 3 saatte bitirdik diyebiliriz. Hatta şehrin dışında kalan bir parka bile gitmeye fırsatımız oldu. Biz bu şehre 1 gün ayırdık ve gayet yeterli oldu. Hatta gelmeseydik de olur bile dedik ama bunu deneyimlemeden karar veremezdik tabii 😊

Tekrar Balkanlara gidecek olsam gideceğim bir şehir değil kendisi 🙁 ama orada yediğim lezzetli köfteyi hala unutamıyorum.

Priştine gezi rotam aşağıdaki gibiydi:

  • Bill Clinton Heykeli
  • Rahibe Teresa Catedrali
  • Priştine Milli Kütüphanesi
  • Kosova Müzesi
  • Saat Kulesi
  • Azize Teresa Caddesi
  • New Born Heykeli
  • Fatih Camii
  • Gracanica Manastırı
  • Germia Parkı
  • Kurtarıcı İsa Katedrali

Bill Clinton Heykeli

Bizim gezi başlangıç noktamız otogar yakınlarında konakladığımız otelimizdi. Buradan şehri daha çok keşfetmek adına yürüyerek gezimize başladık.

Yol üzerindeki ilk durağımız Bill Clinton Bulvarı’nda yer alan 3 metre boyunda Bill Clinton Heykeli’ydi. Bill Clinton, 90’lı yıllarda Kosova Savaşı ve Bosna’daki savaşı bitirmekte büyük katkısı olduğu kabul edildiği için minnettarlığı göstermek adına 2009 yılında bu heykel dikilmiştir.

Bill Clinton Anıtı

Rahibe Teresa Katedrali

Rahibe Teresa Katedrali Balkanlar’daki en büyük Roma Katolik Katedrali’dir. Bu katedral Rahibe Teresa’ya adanmış tek katedral olma özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda bir Arnavut olan Teresa için adanan bu katedralin inşası için toplanan fonların çoğu Arnavutlardan gelmiş olmasına rağmen katedral, farklı din ve etnik grupların yardımıyla yapılmıştır. Böylece Azize Rahibe Teresa Katedrali, hoşgörü ve saygıdan doğmuş bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Katedralin önünde dönemin başkanı ve katedralin temellerini atan kişi olan İbrahim Rugova’nın bir heykeli de yer alıyor.

Kosova Milli Kütüphanesi

1982 yılında inşa edilen Kosova’nın en geniş ve kapsamlı kütüphanesi olan bu yapı, Hırvat mimar Andrija Mutnjakovic tarafından tasarlanmıştır. 99 adet beyaz kubbesi olan bu yapıyı güneşten koruyan ve ısı yalıtımı sağlayan metal ızgaralar sebebiyle metalik görünümlüdür. 99 adet kubbesi olması sebebiyle Kubbeli Kütüphane olarak da anılmaktadır.

Hafta içi 07.00-20.00, cumartesi günü 07.00-14.00 saatleri arasında açık olan bu kütüphane pazar günü ise kapalıdır. Kütüphaneye girişler ise ücretsizdir.

Kosova Müzesi

Kosova’nın en büyük müzesi olan Kosova Müzesi’nin binası 1898 yılında Türk ordusu için Avusturyalılar tarafından inşa edilmiştir. 1975 yılına kadar Yugoslav ulusal ordusu tarafından kullanılıp 2014 yılında ise müze olarak açılmıştır. 

Pazartesi günleri kapalı olan müzeye diğer günler 10.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde giriş yapılabiliyor.

Newborn Anıtı

Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını simgeleyen bu anıt “Yeniden doğuş” anlamına gelmektedir. Kosova’nın bağımsızlığını simgeleyen bu anıt 17 Şubat 2008 yılında açılmıştır. Her sene farklı görünüme sahip oluyor.

Yani gidince bu muymuş dedik ama onlar için maneviyatı olan bir anıt 🙂

Germia Park

Şehir gezisinde yorulup biraz mola vermek için uğradığımız bu parkta keyifli vakitler geçirdik. Şehirden uzakta yer alan bu parka otobüsle ulaşmak mümkün. Parka gitmeden önce yanımıza yiyecek-içecek almıştır. Parkta soluklanıp manzaranın tadını çıkardık. Parkın girişine yakın yerde konumlanmış bisiklet kiralama yerleri vardı. Biz kiralamadık ama dilerseniz siz kiralayıp parka bisiklet gezintisi yapabilirsiniz. Büyük bir park ve içinde göl de varmış.

Fatih Sultan Mehmet Camii

Bu camii,1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Hemen yanında saat kulesi yer alıyor.

Kurtarıcı İsa Katedrali

Priştine Üniversitesi kampüsü içinde yer alan bu katedralin inşasına 1992 yılında başlanmıştır. Kosova Savaşı sebebiyle katedralin inşası kesintiye uğramış ve sonra bir daha tamamlanmamıştır. Bu sebeple tamamlanmamış bir Sırp Ortodoks kilisesidir. Ulusal kütüphanenin yakınında yer almaktadır.

Priştine gezim genel hatlarıyla bu şekildeydi. Tekrar gitmek istediğim bir şehir değil ama köftesini hala unutamıyorum 🙂

#yolaçıkYolaçık esen kalın…

Türkiye

Finding the Right Approach

sirtcantalibiri.comsirtcantalibiri.com19 Nisan 2024
Balkanlar

Üsküp Gezi Rehberi

sirtcantalibiri.comsirtcantalibiri.com20 Eylül 2024

Yanıtla