Skip to main content

Ramazan Bayramı 2024 yılında nisan ayına denk geliyordu ve 1,5 günlük izinle 9 günlük bir tatil yapılabiliyordu. 9 günü Balkanlar’da geçirme kararı aldım. Vizesiz olması bu kararı almamda büyük bir etkendi tabii 😊

Hadi başlayalım minimum beklentiyle maksimum mutluluğa ulaştığım gezi maceralarımı anlatmaya. Bu arada çantanız hazırdır umarım ya da hazır değilse bu yazıdan sonra hazırlarsınız zaten 😊

İlk önce vizesiz-vizeli Balkan ülkeleri hangisi onun ayrımını yapmak lazım ki sonra sınır geçişlerinde vs. sorun yaşamayalım. Bu ülkeler vizesiz fakat pasaportla giriş yapılan ülkelerdir. Yani Balkanlara gitme fikriniz varsa pasaportunuz olması gerekir.

Vizesiz Balkan ülkeleri: 

  • Sırbistan
  • Kosova
  • Kuzey Makedonya
  • Arnavutluk
  • Karadağ
  • Bosna Hersek

Vizeli Balkan ülkeleri:

  • Yunanistan
  • Bulgaristan
  • Hırvatistan
  • Romanya

İşte bu ayrımı bildikten sonra sadece pasaportunuzu alıp yurt dışı çıkış harcınızı yatırdıktan sonra vize istemeyen Balkan ülkelerine gidebilirsiniz.

Evet gitmeye karar verildi ama nereden başlasam nasıl plan yapsam gibi sorular insanı korkutuyor. Hiç endişelenmeyin güzel bir planlamadan sonra her şey akışta çok güzel ilerliyor. Kendinize güvenin korkulacak bir şey yok.

Balkanlara turla mı gitsek bireysel mi?

Ben Balkanlar’a gitmeye karar verdiğimde ikilemde kaldığım nokta turla mı gitsem bireysel mi gitsem oldu. Arkadaşlarımdan çoğu turla gitti memnun kalan da vardı kalmayan da. Aslında bu geziden ne beklediğinizle alakalı. Ben parasını vereyim her şeyim (uçak bileti, konaklama, ülkeler arası transferler, bazen nerede yemek yiyeceğiniz gibi) hazır olsun planlamayla uğraşmak istemiyorum diyenlerdenseniz tur sizin için uygun olabilir. Ama gideceğim yerlere ben karar vermek istiyorum, ulaşım ve konaklama ayarlamak benim için sorun değil hallederim, gruba bağla kalmadan bireysel gezmek istiyorum, yol üstünde hoşuma giden bir kafede kahve içmek, daha çok hoşuma giden yere 1 saat değil de 2 saat ayırmak istemek gibi bütün her duruma siz karar vermek istiyorsanız tabii ki turla gitmek size o lezzeti vermeyecektir.

İşte bu noktada bireysel gitmenin benim için daha uygun olacağına karar verdim ve turla gitme seçeneğini eledim. Artık sürecin ikinci aşaması olan plan yapmaya başlamaktı.

Balkanlar gezi planı oluşturalım.

İlk önce uçak biletini almakla işe başladım. Sırbistan Belgrad’a gidiş dönüş uçak bileti aldım. Gidiş dönüş uçak biletini aynı ülkeye almamın sebebi bu gezide araba kiralayacak olmamızdı. Arabayı kiraladığınız ülkeden başlayıp tekrar kiraladığınız ülkeye bırakmak daha ekonomik oluyor. Diğer türlü arabayı kiraladığınız ülkeye değil de başka bir ülkeye bırakırsanız ek ücret yansıtıyorlar. Bu sebeple gidiş dönüş uçak biletini aynı ülkeye aldım.

Ama sonra planlarda değişiklik oldu ve biz araba kiralamaktan vazgeçtik. Ülkeler arası seyahatte otobüs kullanmaya karar verdik. Bu kararı vermemizdeki sebepler iki arkadaş bu geziye gidecektik ve sadece birimiz aktif araç kullanıyordu. Dolayısıyla ülkeler arası mesafelerin uzun olması tek kişinin yol boyu araç kullanması yorucu olacaktı. Benzin ve otoyol ücretleri, araç kiralama ücreti, park ücreti derken maliyetimiz de artacaktı. Bu gibi sebepler bizi araç kiralama fikrinden vazgeçirdi. Bu geziye dört kişi katılacak olsak ve birden fazla kişi aktif araç kullanabiliyor olsa masraflar bölüşüleceği için daha ekonomik bir gezi olabilir. Birçok alternatif var artık hangisi size uygun gelirse.

Eğer araç kiralama düşünceniz yoksa gidiş dönüş uçak biletini farklı ülkelerden almak sizin işinizi daha kolaylaştırır. Balkan turuna Kosova’dan başlamak oldukça mantıklı çünkü Priştine uçak biletleri diğer Balkan ülkelerine göre daha ucuz oluyor. Kosova’da başlayıp Sırbistan’da bitirmek uçak bileti açısından daha uygun olabileceğini düşünüyorum. Ya da dönemsel olarak hangi ülkenin uçak bileti daha ucuzsa geziye oradan başlanabilir.

Ulaşım

Ee şimdi araç kiralamayacağız ama birçok ülkeye gitmek istiyoruz nasıl yapacağız? Şöyle: Biz biletleri Getbybus sitesinden aldık. Tabii alırken insan tereddütte kalıyor güvenilir midir diye. İlk önce Belgrad-Priştine arası otobüs biletini sepete ekledim, ödeme ekranına kredi kartı bilgilerimi girdim. Ödemem o anki Euro satış kuru karşılığı TL olarak gerçekleşti. Ama biletlerim sekmesinde aldığım bilet görünmüyordu. Bu noktada biraz panik oldum. Sonra sitenin e-posta adresini buldum ve e-posta gönderdim. Bana hemen dönüş yapıp bilet bilgilerimi gönderdiler. Sitede bir aksilik yaşandığını tarafıma ayrıca ilettiler.

Hem yaşadığım olumsuz durumu hemen çözüme kavuşturmaları hem de iletişim kurabileceğim bir çalışana ulaşmak bana güven verdi ve diğer otobüs biletlerinin hepsini bu siteden sorunsuz bir şekilde aldım. Flixbus da aslında Avrupa’da kullanılan bir seçenek fakat oradaki bilet saatlerinin çoğu benim gezi planıma uymuyordu ya da uyanların da bileti tükenmişti. Bu sebeple başka bir alternatif ararken Getbybus’ı buldum.

Otobüs biletlerini aldıktan sonra bazı biletler için ‘bu bileti yazdırmalısınız’ diye uyarı yapıyordu. Ben her ihtimale karşı satın aldığım bütün biletlerin çıktısını aldım. Bazı ülkelerde kontrol ettiler bazılarında etmediler bu durum değişkenlik gösterdi ama gezi sırasında iyi ki hepsinin çıktısını almışım diye içimden geçirmiştim. Ya da Getbybus’ın uygulamasını indirip oradan da biletleri gösterebilirsiniz. Öyle yapan kişiler de vardı.

Balkan ülkelerinde en garipsediğim şeylerden biri otogara giriş ücreti olarak tabir edeceğimiz otogar vergisi diğeri ise bagaj ücreti oldu. Her ne kadar internetten bilet almış olsanız bile otobüs terminalinde gişeye gidip otogardaki turnikelerden geçmek için jeton ya da bilet alıyorsunuz. Oradaki görevliye gösterince sizin turnikeden geçmenize izin veriyor. Bu olayı haritada işaretlediğim bütün ülkelerde yaptım. Eğer valiziniz varsa bu kabin boy olsa bile otobüs bagajına koymak için sizden ek ücret istiyorlar. Bu 1 Euro ya da oranın para biriminde değişiklik gösteriyor. Bazı ülkelerde bagaj parası ödemedik mesela Kosova’da ama geri kalan ülkelerde ödedik. Yani sizden bunları isteyen olursa garipsemeyin 😊

Mostar’dan Saraybosna’ya geçişte de treni tercih ettik. Çünkü bu güzergah görülmesi gereken manzaralardan oluşuyordu. Dünya’da deneyimlenmesi gereken bu rota, ‘Rüya demiryolu güzergahı’ olarak adlandırılıyordu. E o taraflara gidip deneyimlemeden dönmek olmazdı tabii 😊

Dil

Dil konusuna gelecek olursak çat pat İngilizceyle bile çok rahat gezilebileceğini düşünüyorum. Sıkışılan yerlerde de translate devreye giriyor tabii. Google çeviriyi telefonunuza yükleyin ve ihtiyacınız olan dilleri indirin. Böylece internete gerek olmadan çeviri yapabilirsiniz. Kamerayla çeviri yapabilme özelliği sayesinde de Kiril alfabesi kullanılan yerlerde kamera okutup Türkçesi’ni öğrenebilirsiniz.

Yemek

Güzel manzaralarla gözleriniz enfes tatlarla midenizin bayram edeceği bir gezi olacak. Köfteleri ve börekleri gerçekten çok lezzetliydi. Özellikle böreklerinin tadı damağımda kaldı. Fiyat olarak çok pahalı değil ve porsiyonlar doyurucuydu. Türkiye’deki fiyatlarla aynı denebilir hatta bazen daha ucuz.

Yemek konusunda endişeniz olmasın. Muhakkak size hitap edecek Türkiye’deki yemeklerle benzer yemekler bulabilirsiniz. Gideceğimiz ülkelerin meşhur yemeklerini, hangi ülkede ne yenilmeli diye araştırdık. Ama nerede yiyeceğimizi gideceğimiz ülkede Google’a yemek yazıp en yüksek puan ve olumlu yorum alan restoranları tercih ettik.

Para birimi

Para birimi olarak yanınıza Euro almanız daha iyi olacaktır. Karadağ ve Kosova hariç diğer ülkelerde kendi para birimine çevirdik.

  • Belgrad para birimi Sırp Dinarı (RSD)
  • Kosova para birimi Euro
  • Kuzey Makedonya para birimi Makedonya Dinarı (MKD)
  • Arnavutluk para birimi Arnavut Leki (ALL)
  • Karadağ Euro
  • Saraybosna Bosna-Hersek Markı (BAM ya da KM)

Bazı yerlerde de çok harcama yapmayacağımız için çevirmeden kredi kartı kullanarak ödemelerimizi gerçekleştirdik ya da sonra elimizde para kalmasın diye harcayacağımız kadar çevirdik.

Konaklama

Konaklamayı booking, airbnb, agoda gibi yerlerden ayarladık. Agoda diğer seçeneklere göre daha uygun oluyordu ve genelde tesiste ödeme imkanı sağladığı için çoğu yerlerde onu tercih ettik. Bütün ülkelere ulaşımımız otobüsle olduğu için otel konumlarını çoğunda otogara yürüme mesafesinde olacak şekilde ayarladık. Zaten şehirler çok büyük değil bizim de gezi programında her ülkedeki şehre bir gün ayıracak vaktimiz olduğu için otogara yakın yerde konaklamak daha mantıklı geldi. Şehre sabah inip -bazen çok erken saatlerde sabah 5 gibi- hemen kalacağımız yere gittik sabah biraz dinlendikten sonra eşyalarımızı bırakıp gezi rotamızı gerçekleştirmeye başladık. Bu şekilde olduğu için taksi kullanmamıza da çok gerek kalmadı. Normalde konaklama giriş saati 11.00-13.00 arası oluyor. Biz şehre hep daha erken ulaştığımız için konaklayacağımız yer ile görüşüp daha erken girme imkanı elde ettik.

Konaklama gün sayısı ise şu şekilde oldu ilk gün Belgrad’a iniş yaptık akşam Priştine’ye geçeceğimiz için orada konaklamadık.

  • Priştine 1 gece
  • Üsküp 1 gece
  • Ohrid 1 gece
  • Budva 1 gece
  • Kotor 2 gece
  • Mostar 1 gece
  • Saraybosna 1 gece
  • Belgrad 1 gece

İletişim

İlk gün saat 17.00 gibi Belgrad’a saat iniş yaptık. Biz Belgrad’a iniş yaptığımızda havaalanından 10 günlük turist hattı aldık. Hattı alırken görevliye diğer ülkelere geçiş yapacağımızı hattın oralarda çekip çekmeyeceğini sorduk ve hat çekecek dedi ama biz diğer ülkelere geçtiğimizde hat çekmedi. Belki bir ayarı vardı bize söylemedi veyahut başka bir şey, aklınızda olsun böyle bir düşünceniz varsa biz aldık ve 10 günlük ücretimiz boşa gitti sadece 2 gün Belgrad’da kullanabildik.

Rota

Evet şimdi gelelim gezi rotası oluşturmaya. Bizim gezi rotamız haritada işaretlediğim gibi oldu. 5 Nisan-15 Nisan tarihleri arasında bu tura çıktık. Bu tarihler arasında her güne bir şehir ayırdık. Gezi programımızı internetten araştırarak klasik görülmesi gereken yerler olacak şekilde hazırladık. Google haritalar üzerinden liste yaptım. Maksimum 10 durak ekleniyordu. Bu listeyi gitmeden her ülke için ayrı ayrı hazırladım. Orada internet bulamam vs. diye kaldığım otelde konumu başlattım böylece internete ihtiyacım olmadan yer yön bulma konusunda sorun yaşamadım.

5 Nisan: Belgrad
6 Nisan: Priştine
7 Nisan: Üsküp
8 Nisan: Ohrid
9 Nisan: Tiran
10 Nisan: Budva
11 Nisan: Kotor
12 Nisan: Mostar
13 Nisan: Saraybosna
14-15 Nisan: Belgrad

Bazı şehirlere 1 gün yeterli oldu bazılarını yarım günde gezdik. Bazı şehirlere gelmesek de olur dedik bazı şehirlerden ayrılmak istemedik. Tabii sonra dedik ki gelmeden görmeden bilemezdik. Ben de araştırma yaparken ‘orada görülecek yer yok’ yazılarıyla karşılaşmıştım ama insan yine de kendi deneyimlemek, görmek istiyor.

Balkan turunda dikkat ettiğim noktalar bu şekildeydi. Balkan turunda hangi şehirlere gittim, nereleri gezdim, neler gördüm gibi soruların cevabına diğer yazılarımda ulaşabilirsiniz.

Şimdilik hoşça kalın #yolaçıkYolaçık 😊

VİZE REHBERİ: ÇEK CUMHURİYETİ

sirtcantalibiri.comsirtcantalibiri.com2 Aralık 2024

Yanıtla