Skip to main content

Çekya’dan Vize Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çekya’dan vize alacaksanız ve kafanız biraz karışmışsa doğru adrestesiniz. Bu süreci deneyimlemiş biri olarak size deneyimlerimi aktaracağım.

Evet Avrupa’ya gitmeye karar verdik ama yeşil pasaporta sahip değiliz. O zaman schengen vizesi almamız gerekiyor. Bazı ülkeler direkt başvuru kabul ediyorken bazıları ise aracı kurum aracılığıyla evrakları kabul ediyor.

VFS Global Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin resmi temsilcisidir ve Çekya, VFS Global aracılığıyla evrakları kabul ediyor. Yani Çekya’ya gitmeye karar verdiniz. Atmanız gereken ilk adım VFS Global sitesinden vize randevusu almaktır. Diyelim arkadaşınızla gideceksiniz o zaman randevuyu her bir kişi için ortak almak gidecek kişilerin hepsine vize çıkması açısından daha iyi olacaktır. Çünkü ortak dosya açılıyor evraklarınız tek dosyada büyükelçiye sunuluyor.

İnternet üzerinden geziye gitmek istediğiniz tarihten en az 1 ay öncesine randevu almanız yaşanacak her ihtimali göz önünde bulundurunca sizin için daha iyi olacaktır. Vize başvuruları bazen daha erken sonuçlanıyor bazen de daha geç sürede. Bu zaman diliminde panik yapmamak ve stres seviyesinin artmaması için 1 ay öncesinde randevu almanız iyi olur.

Randevu tarihini buldunuz diyelim. 2024 yılı için kişi başı 732₺ vize servis ücretini online olarak randevu alırken yatırmanız gerekiyor.

VFS Global üzerinden randevu alacaksınız sadece bu 4 şehirden başvuru yapabilirsiniz.

Vize Randevusuna Giderken Götürmeniz Gereken Evraklar

Bu evrak listesi VFS Global sitesinde yer alıyor. Aşağıda yer alan maddeler de oradan alınmıştır.

Ankara bölgesinden (Antalya, Ankara) başvuru yapacaksanız evraklar farklı, İstanbul veya İzmir’den başvuru yapacaksanız evraklar farklılık gösteriyor. Buradan ulaşabilirsiniz.

  • Eksiksiz ve İngilizce olarak online doldurulmuş ve imzalanmış Schengen Vize başvuru formu (Bilgisayar ortamında doldurunuz.)
  • Başvuru sahibi tarafından eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış soru formu
  • 30.000 Euro teminatlı, Schengen ülkelerinde geçerli ve gidişten 1 gün önce ve dönüşten 1 gün sonrasını kapsayan seyahat sağlık sigortası, (Seyahat sigortasını bankaların mobil uygulamalarından da kolaylıkla yapabilirsiniz. Ben Vakıfbank’ın mobil bankacılığından yapmıştım.)
  • Gidiş Dönüş uçak rezervasyonu (E-Bilet) sunulmalı ya da öngörülen ulaşım aracına ilişkin diğer kanıtlayıcı belgeler.
  • Seyahat süresini kapsayan otelin kendisinden imzalı kaşeli ya da yalnızca Booking.com – Hrs.com – Hotels.com – Airbnb Home tarafından düzenlenmiş otel rezervasyonu veya seyahat planını gösteren bütün belgeler. Başka ülkeleri kapsayan bir tura katılım durumunda; o ülkelerin de rezervasyonları mutlaka eklenmelidir. ( Konaklama bilgilerinde her başvuru sahibinin adı-soyadı yazılmalıdır.)
  • Başvuru sahibi çalışan veya işyeri sahibi ise; seyahat tarihlerinin belirtildiği işveren mektubu (antetli kağıda kaşeli ve ıslak imzalı) izin onay belgesi, şirketin imza sirküleri, son 6 aya ait ticaret odası kaydı (faaliyet belgesi) ve ticaret sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası, karekodlu SGK işe giriş bildirgesi (e-devletten alınıyor) ve kare barkodlu SGK hizmet dökümü (e-devletten alınıyor), son 3 aylık ıslak imzalı ve kaşeli maaş bordrosu eklenmelidir. Ek olarak maaşınızın yattığı bankadan da imzalı ve kaşeli olarak son 3 aylık maaş hesabı sunmanız gerekmektedir.
  • Başvuru sahibi çiftçi ise; bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi (orijinal olmalı)
  • Başvuru sahibi emekli ise; Emekli maaşını gösterir belge (banka hesap özeti ıslak imzalı kaşeli imza sirküleri de olmak zorunda ve E-devletten alınmış barkodlu emeklilik belgesi.
  • Başvuru sahibi öğrenci ise; Öğrenci Belgesi (E-Devletten alınmış ve kare kodlu olmak zorundadır. Önemli Not: Kamu personeli olan başvuru sahiplerinin kurumlarından almış oldukları işveren yazısı ve 3 aylık barkodlu maaş bordrosu olması gerekmektedir.

Vize Randevusunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Evrakları tek bir dosyaya koymanız yeterli. Zaten orada evrakları sizden alıp başka bir dosyaya koyuyorlar.
  • Çekya hesap dökümünde yatırım hesabını (hisse senetleri vs.) ve vadeli mevduatta olan parayı kabul etmiyor. Vize başvurusundan önce bu kanallara para yatırmamanızı öneririm. (Tabi bu durum size denk gelecek görevli kişiyle de alakalı benim vadeli mevduat hesabımı kabul etmedi ama arkadaşımınkini gözden kaçırmış olsa gerek onunkini dosyaya koydu.)
  • Çalışansanız, işyerinden izin belgesi aldığınızda mutlaka kaşe imza olması gerekiyor. Bankada çalışan arkadaşımın izin belgesi direkt sistemden antetli kağıda yazdırıldığı için kaşeye gerek yok demişler ama bu durum bize sorun çıkardı ve bize “İzin belgemde kaşe yoktur, tüm sorumluluk bana aittir.” diye dilekçe yazdırıp dosyaya koydular.
  • Bordroların, izin belgesi, işe giriş belgesi vb. evrakların kaşe imzalı olması gerekiyor buna da dikkatli edin.

Tabii yukarıda bahsi geçenler bizim başımıza gelen durumlardı. Orada çalışan görevlinin dikkat durumuna göre bu gibi durumlar sizin başvurunuzda yaşanmayabilir. Ama ben yaşadığım bu deneyimleri sizlere yol göstermesi ve fikir sunması amacıyla aktarmak istedim.

Vize görüşmesinde size ilk önce bir fiş veriyorlar. Bu fişte sıra numaranız ve yapmanız gereken adımlar ve kaç numaralı bankolarda hangi işlemleri yapacağınızı gösteren yönergeler yer alıyor.

İlk Adım: Evrakları Sıranızın Yandığı Bankodaki Görevli Kişiye Teslim Etmek

Size verilen fişte belirtilen sıra numaranız gelince evrakları görevli kişiye veriyorsunuz. Bu süreç kontrollü ilerliyor. Eksik evrak varsa size zaman tanıyor o evrakı getirmeniz için veya götürdüğünüz gereksiz evrak varsa onları size iade ediyor, dosyaya koymuyor. Birden fazla kişiyle seyahat edecekseniz vize randevusunu alırken ortak başvuru yapmanız ortak dosya açılması açısından daha uygun oluyor. Evraklar ilk aşamada görevli kişi tarafından kontrol edildikten sonra dosyanın içine koyuluyor. Dosya kontrole gönderiliyor. Burada biraz bekleme süresi oluyor. Biz 20 dakika beklemiştik. Daha sonra size dosyayı veriyorlar ve bundan sonra 2. aşamaya geçmeniz gerekiyor.

2. Adım: Vize Ücretinin Ödenmesi

Size verilen dosyayla birlikte fişte yer alan 2. adımı gerçekleştirmek için vize ücretinin yatırılacağı bankoya doğru gidiyorsunuz. Vize başvuru ücreti 2024 yılı için kişi başı 90€. Bu tutarı yatırmak için ödeme veznesine gidiyorsunuz. Sadece nakit kabul ediyorlar diye gözlemledim. Kartla ödeniyor mu bilmiyorum. Her ihtimale karşı vize ücreti olan 90€’yu nakit olarak almanızda fayda var. Vize ücretini yatırınca size bir fatura/dekont gibi bir belge veriyorlar. Bu belgeyi vize sonuçlanana kadar saklamamız gerektiği söylendi, sizin de aklınızda olsun.

3. Adım: Parmak İzi Vermek

Ödemeyi yaptınız sıra biyometrik veri olan parmak izinin verileceği alana gitmek. Parmak izini bir odaya girip veriyorsunuz ve size verilen dosyayı o odadaki görevliye teslim edip vize başvuru işlemlerini tamamlıyorsunuz.

Vize işlem süreci bu şekilde ilerlemiş oldu. Daha sonrasında vize başvurusu esnasında yazmış olduğunuz mail adresinize bilgilendirme mailleri geliyor. Bu şekilde başvuru durumunuz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ya da dilerseniz vize başvuru takip ekranından size verilen fişte yer alan referans no ile de başvurunuzun durumunu sorgulayabilirsiniz. Bazen o site verileri göstermiyor. baktınız vize başvurunuzun üstünden 1,5-2 hafta geçti direkt VFS Global vize hizmetlerini arayıp bilgi alabilirsiniz.

Bizim vize randevumuz cuma günüydü. Aynı gün içinde evraklarımız büyükelçiye gönderilmişti. Daha sonra 1 hafta içinde pasaportumuz geldi ve ilk Schengen vizemizi almıştık.

Bize 8 günlük tek giriş olarak vizeyi verdiler.

Darısı başınıza 🙂 Esen kalın..

#yolaÇıkyolAçık

Masalsı Şehir: Prag

sirtcantalibiri.comsirtcantalibiri.com23 Aralık 2024
Türkiye

Exploring the Latest Innovations

sirtcantalibiri.comsirtcantalibiri.com19 Nisan 2024

One Comment

Yanıtla